26-06-2019

De dashcam: nuttig of probleemgevoelig?

Vooral in Rusland is het gebruik van dashcams al jaren populair. Maar ook in Nederland zie je steeds vaker videocameraatjes boven het dashboard van een auto. Wat kun én mag je met dit apparaatje?

Het gebruik van een dashcam verschilt erg per land. De regelgeving rondom de dashcam is dan ook lang niet overal hetzelfde. In enkele landen, waaronder Portugal en Oostenrijk, is het bijvoorbeeld verboden een dashcam in de auto te hebben. Andere landen verbieden het apparaat weliswaar niet, maar erkennen dashcambeelden ook niet als bewijsmateriaal.

Van interpretatie naar feiten

In Nederland mag je een dashcam in je auto hebben. En kunnen dashcambeelden bij een ongeval dienen als bewijs. ‘Verzekeraars stimuleren het gebruik ervan zelfs’, vertelt Floortje van de Weerd, jurist Verkeer en Letsel bij SRM Rechtsbijstand. ‘Normaal gesproken heb je bij een ongeval altijd te maken met de interpretatie van betrokkenen. Door dashcams kun je precies zien wat er is gebeurd.’

Delen of publiceren

Gebruik je een dashcam, dan moet je aan twee eisen voldoen. Ten eerste moet je de camera goed plaatsen. Hij mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren. En ten tweede mag je de geschoten beelden niet online publiceren. ‘Je mag de beelden wél delen, maar níet publiceren’, legt Floortje uit. ‘Dus bij een ongeval mag je de beelden naar je verzekering of de politie sturen. En een rijschoolhouder mag de beelden als lesmateriaal gebruiken. Maar plaatsen op YouTube kan strafbaar zijn. Dat mag alleen als je alle zichtbare kenmerken van anderen onleesbaar maakt. Dus kentekenborden en personen die gefilmd zijn. En let op: ondanks dat je beelden mag delen, blijf je verantwoordelijk. Ook als iemand anders besluit jouw beelden te publiceren.’

Rechtsbijstand is de snelste weg

Heb je je auto alleen WA-verzekerd? Dan is schade aan je eigen auto niet meeverzekerd. Bij schade aan je eigen auto kun je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering bij Bovemij. De juristen van SRM staan je dan bij en helpen je de schade te verhalen. Dan kunnen de camerabeelden je goed van pas komen. Kijk voor meer informatie op https://www.bovemij.nl/rechtshulp.

Gerelateerd nieuws

Contact met Bovemij
Sluit contact venster
Stuur een e-mail

Stuur vraag per e-mail
Telefoonnummer

024 751 21 31

Afdeling: Relatiebeheer
Terug naar boven